login about faq

I am having a real problem with the SMTPQ service on a particular machine. It just does not seem to keep running.

I have tried installing the 32-bit and 64-bit but both fail.

Also, this current version does not appear to recognise emails in the queue, which were created before the service was started.

I have a client hopping mad with me at the moment, and really need some advice on where I should be going.

asked Feb 21 '13 at 10:32

chilkat's gravatar image

chilkat ♦♦
11.8k316358420


The first thing you want to do is to make sure the SMTPQ is up-and-running. If it's a 64-bit computer, then install the 64-bit SMTPQ service. Otherwise install the 32-bit SMTPQ service. If you have trouble, tell me which one (32-bit or 64-bit) so we can focus on one thing.

After starting the SMTPQ, you should see a log file created in the log directory with a name such as smtpq_2013_2_21.log, and the initial contents will be something like this:

(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) ---- SMTPQ Started ----
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) Dec 26 2012
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) queueDirectory: c:\temp\ChilkatSmtpQ\queue
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) undeliverableDirectory: c:\temp\ChilkatSmtpQ\undeliverable
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) sentDirectory: c:\temp\ChilkatSmtpQ\sent
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) SaveSent: true
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) LogErrorsOnly: true
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) MaxThreads: 20
(Thu, 21 Feb 2013 09:30:10 -0600) MaxRetries: 0

link

answered Feb 21 '13 at 10:33

chilkat's gravatar image

chilkat ♦♦
11.8k316358420

edited Feb 21 '13 at 10:33

Its the 32-bit running on Data Center 2008 64-bit. Didn't even manage to get the service to install following instructions with 64-bit SMTPQ.

Here is the log file for a session that has just crashed for no apparent reason:

(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) ---- SMTPQ Started ----
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) Dec 26 2012
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) queueDirectory: c:tempChilkatSmtpQqueue
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) undeliverableDirectory: c:tempChilkatSmtpQundeliverable
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) sentDirectory: c:tempChilkatSmtpQsent
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) SaveSent: false
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) LogErrorsOnly: false
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) MaxThreads: 50
(Thu, 21 Feb 2013 15:34:40 +0000) MaxRetries: 2
...
(Thu, 21 Feb 2013 16:27:35 +0000) Send Failed, error is final and a retry won't succeed.: c:tempChilkatSmtpQqueuee_20130221_162734_5922cc006.eml
(Thu, 21 Feb 2013 16:27:35 +0000) Send successful: c:tempChilkatSmtpQqueuee_20130221_162734_59230a007.eml

and then the service is no longer running

link

answered Feb 21 '13 at 11:47

AndyKirk's gravatar image

AndyKirk
1222

edited Feb 21 '13 at 11:51

chilkat's gravatar image

chilkat ♦♦
11.8k316358420

Thanks Andy. I deleted most of the log you posted to remove the email addresses. The next step is to look in the "undeliverable" directory. You should find a pair of files for each failed email -- the .eml, and a .xml containing the LastErrorXml. Find out the reason for the failure from the XML log.

(Feb 21 '13 at 11:58) chilkat ♦♦

Matt

There are two undeliverables in the directory and both have exactly the same content:

  • <chilkatlog> <openforreadwin32/> <openforreadwin32/> <setheadercontents/> </chilkatlog>
link

answered Feb 21 '13 at 12:00

AndyKirk's gravatar image

AndyKirk
1222

Thanks Andy. I received your private email and see that you are OK after reverting back to the older version. I'll investigate further on my own.

(Feb 21 '13 at 12:48) chilkat ♦♦

I am having the same problems. How can I get an older version to use until this is fixed?

(Mar 06 '13 at 09:43) RobT

I'm having the same issue (ver 9.4.0) .... the process is hosted on server 2000 (32 bit) - and indicates it's running, but despite having many files in the queue, none are being processed. At one point when I first injected files into the queue, I saw a total of 12 files show up in the rejected folder (6 .eml and 6 .xml), but nothing is going out. I'm posting the files using sendQ2 vice SendQ - but that shouldn't make a difference.

link

answered Mar 07 '13 at 16:11

JohnB's gravatar image

JohnB
46135

The SMTPQ download link has the version number in it, so you can substitute the version number that you need and it appears to work (I tried 9.3.1 and it worked at least):

9.3.1 32-bit http://www.chilkatsoft.com/download/ChilkatSmtpQ-9.3.1-win32.msi

9.3.1 64-bit http://www.chilkatsoft.com/download/ChilkatSmtpQ-9.3.1-x64.zip

link

answered Mar 07 '13 at 16:43

jpbro's gravatar image

jpbro ♦
1.1k2618

edited Mar 07 '13 at 16:43

Your answer
toggle preview

Follow this question

By Email:

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

By RSS:

Answers

Answers and Comments

Markdown Basics

  • *italic* or __italic__
  • **bold** or __bold__
  • link:[text](http://url.com/ "title")
  • image?![alt text](/path/img.jpg "title")
  • numbered list: 1. Foo 2. Bar
  • to add a line break simply add two spaces to where you would like the new line to be.
  • basic HTML tags are also supported

Tags:

×16

Asked: Feb 21 '13 at 10:32

Seen: 1,624 times

Last updated: Mar 07 '13 at 16:43

powered by OSQA